Alles over lekdorpels en waterslagen
Lekdorpels en waterslagen? Wat is het verschil en waar dienen ze voor? En kun je ze vervangen en welke types zijn er nou? Allemaal vragen rondom een vrij simpel product die we elke dag tegen komen. Wij leggen het hier voor je uit en om het je makkelijker te maken hebben lees je hieronder wat we je allemaal op deze pagina kunt lezen.
Waar dienen ze voor
Een lekdorpel, ook wel raamdorpel, druiplijst of waterslag genoemd dient als overgang van het metselwerk naar het kozijn. Ze worden gebruikt om de onderkant van een buitenwand of kozijn af te werken en het voorkomt dat vuil en regenwater langs de gevel van de woning de muur inloopt.
Het voorkomt het indringen van vocht in de muur, waardoor er geen vocht- of houtrotschade kan ontstaan.
Verschillende type lekdorpels
Lekdorpels komen in verschillende materialen en kleuren. Elk type lekdorpel heeft zo zijn eigenschappen, voor en nadelen en toepassing. Wij hebben deze hieronder voor je opgesomd en verderop in de pagina worden de verschillende type lekdorpels verder uitgelicht.
- Aluminium
Aluminium lekdorpels worden in één geheel onder het kozijn geplaatst. Als u naar het zijaanzicht kijkt lijkt een aluminium lekdorpel op de letter ‘Z’, die een kwartslag is gedraaid. Doordat het van aluminium gemaakt is, is het in elke gewenste RAL-kleur te verkrijgen en qua gewicht zeer licht en daardoor makkelijk toe te passen en te monteren. - Steen
Een lekdorpel, gemaakt van steen, is voor de meeste mensen wel bekend. Raamdorpelstenen zijn een soort vensterbank die onder het kozijn worden geplaatst. De stenen worden schuin gemonteerd en doormiddel van een cementvoeg aan elkaar gekoppeld. - Belgisch hardsteen
Belgisch hardsteen herkent u aan zijn blauwgrijze kleur. Deze dorpel wordt zowel bij deuren als ramen toegepast. Het is onderhoudsvriendelijk en op maat te maken. Het is zowel binnen- als buiten toe te passen. - Hout
Houten lekdorpels zie je vaak bij ramen op bovenverdiepingen en bij huizen met houten gevelbekleding. Ook zie je ze vaak op houten voor-, achter en tuindeuren. Deze lekdorpels worden ook wel weldorpels genoemd. Houten lekdorpels en weldorpels hebben regelmatig onderhoud nodig waaronder een goede verflaag.
Aluminium lekdorpels
Een aluminium lekdorpel is onderhoudsarm en heeft een strakke, moderne uitstraling. Het is makkelijk toe te passen en verkrijgbaar in lange lengtes (max. 6000mm). Wilt u dit toepassen over langere lengtes, dan kunt u door middel van koppelstukken dit mooi door laten lopen voor een strak eindresultaat. De kopkanten kunt u afwerken door middel van kopschotten. Ook zijn aluminium lekdorpels/waterslagen in zowel een binnen- als buitenhoek te plaatsen. Ook hier zijn handige accessoires voor te verkrijgen.
Wanneer u uw kozijnen en lekdorpels in één kleur wilt hebben, zijn aluminium lekdorpels een goede keuze. Aluminium is namelijk in elk gewenste RAL-kleur te poedercoaten. U kunt er zelfs voor kiezen om ze te laten coaten in een structure (structuur) lak. Het nadeel van aluminium lekdorpels is dat ze bij regen lawaai maken. Om dit lawaai te voorkomen kunt u antidreun folie gebruiken.
Dit plaatst u aan de onderzijde zodat dit niet tot nauwelijks zichtbaar is. Deze antidreunfolie zorgt voor een goede geluidsdemping. Om de kleur van de aluminium lekdorpels te behouden adviseren wij deze regelmatig te waxen met profielwax zoals Aliplast Maxigloss. Hierdoor worden ze extra beschermd tegen UV-straling en behouden ze langer hun kleur.
Stenen lekdorpel
Een lekdorpel gemaakt van raamdorpelstenen is, in vergelijking met een aluminium of hardstenen dorpel, een betaalbaardere oplossing. Het is goedkoper dan aluminium en hardsteen maar daarentegen heeft het wel iets meer aandacht en onderhoud nodig.
Wanneer de stenen of cementvoegen poreus worden heeft u alsnog kans dat het regenwater in of langs het kozijn trekt of in het metselwerk. Het is daarom van groot belang dat u, wanneer de stenen of voegen aan vervanging toe zijn, dit ook doet om vocht of waterschade te voorkomen.
Belgisch hardstenen lekdorpels
Lekdorpels van Belgisch hardsteen zijn onderhoudsvriendelijk en hoeven niet behandeld te worden voor buitengebruik. Ze geven een woning een degelijke uitstraling. Het voordeel van deze lekdorpels is dat ze slijtvast zijn. Indien gewenst kunt u hardsteen impregneren met of zonder kleurverdieper om uw raamdorpels er als nieuw uit te laten zien.
Een nadeel van een hardstenen dorpel is dat u qua kleur niet veel keuze hebt en dat ze qua gewicht wat moeilijker zelfstandig te plaatsen zijn. Het advies is om dit altijd met iemand samen te doen voor een mooi en strak eindresultaat.
Houten lekdorpels
Een houten lekdorpel wordt vaak gekozen bij oudere woningen waarvan de gevelbekleding grotendeels uit hout bestaat. Ze worden onder ramen en op deuren toegepast. en dorpel die op voor-, achter en tuindeuren worden toegepast noemen we ook wel een weldorpel.
Dit is een verdikking met een in-geschaafd waterhol. Net als een tochtvaldorpel, wordt deze aan de onderkant van de deur gemonteerd. Een houten weldorpel houdt, net zoals een lekdorpel en waterslag, regenwater tegen zodat dit niet naar binnen kan lopen.
Ten opzichte van een aluminium- en hardstenen lekdorpel, heeft een houten dorpel extra aandacht nodig.
Voorzie houten lekdorpels, die op kwetsbare plekken zijn bevestigd, van een extra laag verf. Indien er houtrot aanwezig is, zorg dan dat dit tijdig wordt hersteld om erger te voorkomen. Naast het feit dat hout onderhoud nodig heeft, werkt het ook ontzettend. Hout krimpt en zet uit, wat voor scheuren kan zorgen.
Voor het oog oogt dit minder strak/modern en het kan ervoor zorgen dat het water alsnog kan binnendringen in uw woning. Zorg er daarom voor dat u het hout ieder jaar naloopt en indien nodig onderhoudt of vervangt.
Wanneer koop of vervang je een lekdorpel
Een lekdorpel vervangt u als die verrot, beschadigd of kapot is. Plaatst u een nieuw kozijn? Ook dan worden er lekdorpels geplaatst. Bij het plaatsen van lekdorpels, zowel tijdens renovatie of nieuwbouw, is het belangrijk dat ze passen bij de uitstraling van uw woning. Dit zorgt voor eenheid en een mooi en strak aangezicht.
Het is belangrijk om uw lekdorpel, ook wel raamdorpel genoemd, te vervangen zodra deze niet meer naar behoren werkt. Naast dat er water en vuil uw gevel kan inlopen, kan een ondeugdelijke lekdorpel er ook voor zorgen dat uw woning minder goed geïsoleerd is.
Dit heeft als gevolg dat uw verwarming hoger gezet moet worden, wat weer nadelig is voor uw portemonnee.
Hoe plaats je een lekdorpel
Indien u ervoor kiest om zelf uw bestaande lekdorpels te vervangen dan kunt u, zolang de situatie niet verandert, voor een groot deel de afmetingen overnemen van de bestaande lekdorpels.
De afmeting van de lekdorpels is belangrijk. Dit is namelijk bepalend voor het exterieur van de woning. Veranderd de situatie, doordat u bijvoorbeeld het raam kleiner of groter maakt tijdens renovatie of uw muur extra isoleert, dan adviseren wij de maten opnieuw op te meten. Dit doet u als volgt:
Opmeten en overnemen
U meet eerst de diepte op waar de lekdorpel of waterslagen moeten komen. Dit meet u van onderkant kozijn tot aan voorzijde gemetselde muur, ook wel negge genoemd. Daarna meet u de hoogte op wat tussen het kozijn en de gemetselde muur zit.
Deze afmeting bepaalt ook grotendeels de helling die de lekdorpel dient te hebben. De helling wordt bepaald door de afstand die tussen het kozijn en de gemetselde muur zit. Hoe groter de afstand, hoe groter de helling en hoe dieper de waterslag.
Wij hebben daarom drie soorten waterslagen die toegepast kunnen worden met verschillende hellingshoeken, namelijk 5 graden (waterslag 40-SL), 10 graden (waterslag 30-SL) en 15 graden (waterslag 35-SL).
Lekdorpel zelf vervangen of laten doen?
Het vervangen van lekdorpels lijkt wellicht eenvoudiger dan het in de praktijk vaak is. Er zijn namelijk talloze opties om deze te plaatsen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat u kwijt bent aan bijbehorende kosten, wanneer u het zelf gaat plaatsen of wanneer u het uitbesteed.
Aan het vervangen van lekdorpels zit een kostenplaatje. Het is daarom raadzaam om, wanneer u ervoor kiest om deze klus uit te besteden, meerdere offertes op te vragen bij een aantal aannemers. Zo kunt u makkelijk prijzen vergelijken en aan de hand daarvan een keuze maken of u het zelf gaat doen of dat u zicht vasthoud aan uitbesteding.
Ook kan het zijn dat u te maken heeft met een beschermd dorps- of stadsgezicht of dat u eigenaar bent van een monumentaal pand. In dit geval heeft u rekening te houden met vastgestelde eisen/regels. U mag in dit geval niet afwijken van het oude en u zit vaak vast aan een bepaald materiaal en kleur.
Lekdorpels ook voor andere toepassingen
Waterslagen en lekdorpels dienen vaak als vensterbank voor het afwateren van hemelwater of opspattend water. Ook kunnen ze toegepast worden als overgang tussen twee soorten bouwmateriaal. Bij (kap)schuren of een aanbouw ziet u dit ook vaak terugkomen.
Er is dan tot een bepaalde hoogte een borstwering gemetseld, die vervolgens overloopt in bijvoorbeeld Zweeds rabat, Keralit of andere gevelbekleding. Een lekdorpel is in zo’n situatie zeer geschikt. Het houdt vocht buiten en dient tegelijk voor een mooie afwerking.
Hoe juist te bestellen
Via onze website kunt u gemakkelijk de juiste waterslag of lekdorpel van aluminium bestellen. Als u weet wat de afmetingen moeten zijn, dan is het bestellen van waterslagen een fluitje van een cent.
Naast de diepte en breedte van de waterslag is ook de hellingshoek van groot belang.
Wilt u de waterslagen monteren tussen twee muren en deze ook nog voorzien van aluminium kopschotten?
Houdt er dan rekening mee dat de kopschotten +/- 2 millimeter dik zijn en u 1 millimeter speling tussen de waterslag en de muren wilt hebben. U dient dan in totaal 5 millimeter speling te nemen zodat u ze netjes en precies kunt plaatsen.
Mocht u toch twijfels hebben over het inmeten van de aluminium lekdorpels? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag.
FAQ – Veel gestelde vragen
Wij hebben hier de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. In het uitklapmenu hieronder kun je op een titel drukken en deze uitvouwen om het antwoord te zien. Zied je je antwoord hier niet tussen staan? Neem dan gerust contact met ons op, via telefoon en e-mail staan we voor je klaar.
Wat zijn lekdorpels
Een (aluminium) lekdorpel is een soort van vensterbank die aan een onderzijde van een buitenkozijn wordt geplaatst. Het is een belangrijk onderdeel van uw gevel.
Een dorpel kan zowel binnen als buiten worden geplaatst. Binnenshuis zien we een dorpel, ook wel drempel genoemd, met name bij een overgang van ruimtes. Buiten worden lekdorpels veelal gebruikt om bijvoorbeeld hoogteverschillen op te vangen of om tocht tegen te gaan.
Lekdorpels zijn horizontale lijsten, of een rij elementen aan elkaar gekoppeld, die ervoor zorgen dat regenwater niet kan doordringen in het metselwerk en u geen last heeft van tocht.
Door deze constructie toe te passen wordt het hemelwater, wat op het raam komt, afgevoerd via de lekdorpel.
Een lekdorpel is een waterafvoerconstructie gemaakt van bijvoorbeeld steen, hardsteen, aluminium of hout. Andere benamingen van een lekdorpel zijn: waterslag, raamdorpel, leklijst, druiplijst, waterlijst, druipvenster of vensterdorpel.
In principe zijn het profielen met beide dezelfde toepassing en eigenschappen.
Over het algemeen geldt dat een lekdorpel wordt toegepast als een kleine eenvoudige lekrand beginnend bij een diepte van minimaal 15mm en beschikbaar tot een maximale diepte van 75mm zonder beschikbare accessoires zoals kopschotten, koppelstukken en hoekstukken.
Voor een waterslag beginnend bij een diepte vanaf minimaal 50mm en beschikbaar tot dieptes van 360mm is echter een groot assortiment hulpstukken beschikbaar voor een fraaie eindafwerking, het creëren van hoekoplossingen en evt. een extra stevige montage d.m.v. extra bevestigingsankers.
Bij het toepassen van waterslagen is er bij regen doorgaans meer kans op tikkende geluiden en wordt het toepassen van antidreun aanbevolen.
Een lekdorpel wordt toegepast om het inwateren te voorkomen in een gevel of een kozijn bij de verticale overgang van bijvoorbeeld houtwerk naar metselwerk of van bijvoorbeeld kozijndorpel naar een deur- of raam- vleugel
Lekdorpels worden bij voorkeur dakpansgewijs geplaatst tussen het bovenliggende gevelwerk en de onderliggende constructie. Op deze manier is zowel een blinde bevestiging als een goede afwatering gegarandeerd.
Begin met het meten van het diepteverschil tussen de plaats waarachter de flens van de lekdorpel of waterslag tegen het opgaande werk geschroefd wordt en het onder liggende gevelwerk. Hierbij telt u minimaal 15mm bij op en dan kiest u de lekdorpel en waterslag met de maat die hier het dichtst bij in de buurt komt.
Bij waterslagen kunt u dan bovendien nog kiezen uit een drietal verschillende hellingshoeken qua afschot van de waterslag te weten 5-, 10- of 15 graden. Afhankelijk van de situatie kan dit helpen om zo ideaal mogelijk een overgang in de gevel af te werken.
Een waterslag is een “vensterbank” profiel voor buiten toepassing.
Lekdorpels worden vastgeschroefd in de bovenste flens. Eventueel kan er ook ter aanvulling en afdichting nog een lijmkit achter deze flens toegepast worden.
Een aluminium waterslag is een Aluminium “schuine vensterbank” profiel voor buiten toepassing.
Ja, er kan bij elk profiel gebruik gemaakt worden van de zaagservice, waarbij eenvoudig de gewenste zaaglengtes ingevoerd kunnen worden.
Hulp bij bestellen
Heeft u nog teveel twijfels en wilt u graag hulp hebben bij het bestellen van aluminium lekdorpels? Wij helpen u graag. De volgende informatie hebben wij nodig, zodat wij u verder kunnen helpen:
- Foto’s van de huidige situatie
- Maatvoering (zie ’Hoe plaats je een lekdorpel’ voor een korte instructie)
- Hoeveelheid + lengtes
- Kleur (indien van toepassing)
Aan de hand van bovenstaande informatie kunnen wij u vrij snel voorzien van een prijs en levertijd.